section-efbe90b
<mark>Porbeles</mark> ívhegesztés (FCAW)

Porbeles ívhegesztés (FCAW)

Bondor Károly ev.

A porbeles ívhegesztési eljárás hasonló a MIG-MAG hegesztéshez. A különbség az elektródában rejlik.

Porbeles ívhegesztés esetén az elektróda tulajdonképpen egy porbeles fémhüvely, melynek előnyei mind a termelékenységben, mind a minőség tekintetében megmutatkoznak.

A porbeles hüvely fizikai-kémiai tulajdonságai a bevont elektródás hegesztési eljárásban tapasztalható metallurgiai és mechanikai jellemzőket eredményeznek.

A védőgázok területén tapasztalható fejlődésnek köszönhetően a porbeles ívhegesztést ma számos ipari területen használják:

A következőket foglalja magában

 • Hajógyártás
 • Csővezetékek
 • Autógyártás
 • Vasút
 • Repülés és űrrepülés
 • Kazánok
 • Általános ácsmunkák
 • Bontás
 • Energiaipar
 • Háztartási gépek
 • Ipari berendezések
<mark>Bevontelektródás kézi</mark> ívhegesztés

Bevontelektródás kézi ívhegesztés

Bondor Károly ev.

A kézi ívhegesztés, röviden MMA, más néven bevont elektródás ívhegesztésként ismert.

Ez a legrégebbi és legsokoldalúbban használható a számos hegesztési eljárás közül. A hegesztés során villamos ív jön létre és marad fenn a bevont fémelektróda vége és a munkadarab között. A megolvadt fémcseppek az elektródáról az íven át jutnak a hegesztési ömledékbe, miközben azokat a levegő káros hatásától a bevonatból keletkező gázok védik meg. A bevonatból képződött megolvadt salak lebeg a hegesztési ömledék tetején, így a szilárdulási ideje alatt megvédi a hegesztőanyagot a levegő hatásától.A salakot el kell távolítani minden egyes varratsor lehegesztése után.

Több száz különböző elektródát gyártanak, melyek gyakran tartalmaznak ötvöző anyagokat a hegesztés tartósságának, szilárdságának és képlékenységének fokozása érdekében.

Többek között például az:

ESAB OK 43.32
ESAB OK 46.16
ESAB OK 55.00

Az eljárást leginkább a szerkezeti acélmunkák, hajóépítés és általános gépipari tevékenységek során vasötvözeteknél alkalmazzák.

A javító és felrakó hegesztés egy másik fontos alkalmazási terület a bevont elektródás ívhegesztésnek. Az elektródacserék és salakeltávolítás miatti relatív lassúsága ellenére a módszer egyike a legrugalmasabb eljárásoknak és előnyös korlátozottan hozzáférhető helyek esetén.

 

A bevonat szerepe

 • ívstabilitás (váltóáramnál is stabil ív, fröcskölés csökkentése),
 • védelem szennyeződés ellen (inaktív gázok)
 • beedződés csökkentése ( hőszigetelő salakréteg),
 • tisztítás (P-ból és S-ből foszfidok és szulfidok, kicsapódnak),
 • ötvözés, kiégett ötvözők pótlása (ferroötvözetek a bevonatban: FeMn, FeCr, FeMo, FeTi),
 • felületalakítás (folyós salak felületi feszültsége).
<mark>Argon védőgázas, volfrámelektródás</mark> ívhegesztés – AWI

Argon védőgázas, volfrámelektródás ívhegesztés – AWI

Bondor Károly ev.

Az argon védőgázas, volfrámelektródás ívhegesztés (AWI, vagy TIG hegesztésként ismert) olyan eljárás, mely nem leolvadó, volfrám elektródát alkalmaz.

Az elektródát, az ívet és a megolvadt hegesztési ömledéket körülvevő területet a levegőtől semleges gáz védelmezi. Amennyiben hegesztőanyagra is szükség van, azt a megolvadt ömledék szélénél kell hozzáadni.

Az AWI hegesztés kivételesen tiszta, magas minőségű hegesztést biztosít. Minthogy salakanyag nem termelődik, nem fordulhat elő, hogy salak kerüljön a varratfémbe és a befejezett hegesztés gyakorlatilag nem igényel tisztítást.

Az AWI hegesztés szinte minden fajta fém hegesztéséhez használható és az eljárás alkalmas mind kézi, mind pedig automatikus eljárásokhoz.

Az AWI hegesztést leginkább alumínium és rozsdamentes acélötvözetek hegesztésénél alkalmazzák, amikor a hegesztés hibátlansága kiemelkedő jelentőségű. Széles körben használják a nukleáris-, vegyészeti-, repülő- és élelmiszeriparban magas minőségű hegesztésekhez.

Fogyóelektródás <mark>védőgázas ívhegesztés</mark>

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés leírás

A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés MIG/MAG hegesztés röviden

A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztésnél az ív a folyamatosan adagolt huzalelektróda és a munkadarab között ég védőgáz atmoszférában. Védőgázként semleges argont vagy héliumot, vagy a kettő keverékét alkalmazzák. Aktív gázként széndioxidot és keverék védőgázt alkalmaznak.

A hegesztést egyenárammal, többnyire fordított polaritással kell végezni. A védőgázas ívhegesztő áram az egyenáram, ahol a huzalt a pozitív pólusra, a munkadarabot negatív pólusra kötik. A beállított ívfeszültség hegesztéskor gyakorlatilag nem változik, függetlenül az áramerősségtől. Az ív-feszültség értékét az adott hegesztési feladatnak megfelelően kell beállítani. A hegesztő áramforrás egyik fontos feladata, hogy a hálózati feszültséget és áramot a hegesztéshez szükséges értékre változtassa. A hegesztő áramforrást statikus és dinamikus jelleggörbe jellemzi. A statikus jelleggörbe az áramerősség és a feszültség kapcsolatát írja le. A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő áramforrás jelleggörbéje lapos.

Eljárások:

 • argon védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés AFI / MIG
  Rövidítése: AFI, nemzetközileg a MIG betűszót használják (Metal Inert Gas). Az eljárás során a hegesztőív a folyamatosan előrehaladó hegesztőhuzal és a munkadarab között ég. A hegesztőhuzalt két vagy négy görgő tolja előre, amelyeket a huzalelőtoló hajtószerkezete mozgat. A hegesztőhuzalt a hegesztőpisztoly huzalvezető spirálján, valamint a rézből, réz-cirkónium ötvözetből készült áramátadón keresztül vezetik a hegesztés helyére. AFI-hegesztéskor egyenárammal dolgoznak, és legtöbb esetben fordított polaritást alkalmaznak.
 • keverék védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés
  Argon és szén-dioxid gázkeverékéből álló védőgáz alatt végzik a hegesztést (CORGON- Magyarországon 82% Argon – 18% Szén-dioxid ).
 • CO2 védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés CFI /  MAG
  Rövidítése: CFI vagy MAG (Metal Active Gas). Ezt az eljárást elsősorban ötvözetlen és gyengén ötvözött szerkezeti acélok egyesítésére használják. A CO2 védőgáz alkalmazásakor problémát jelent, hogy a szén-dioxid gáz szén-monoxidra és oxigénre bomlik, ezért jelentős oxidációval lehet számolni. Az elektródhuzalba ezért dezoxidáló elemeket (mangánt és szilíciumot) ötvöznek. Előnye a gáz olcsósága és a mély beolvadás, hátránya a nyugtalan hegesztési ív, ebből következő erős fröcskölés. Impulzushegesztésre nem alkalmas.
 • rozsdamentes acél hegesztéséhez használatos CRONIGON 2
  ami 98% Argont és 2% szén-dioxidot tartalmaz az ív stabilizálása érdekében.

Minőségi lakatos munkák

Kerítés készítése A-Z-ig. Akár az alaptól a használatra kész kapuig, kerítésig. Gépjárműbeállók, egyedi kerti kiülő helységek, kerti tárolók, kèszítèse, akár szendvics panelozva! Kérjen mèg idèn árajánlatot!

Lépj velünk kapcsolatba!

Íratkozz fell hírlevelünkre!

Légy naprakész legújabb híreinkkel!

Kategóriák