section-b8a1f92
section-389f8ad
//alaposlakatos.hu/wp-content/uploads/2021/12/mag-hegesztes.jpeg//alaposlakatos.hu/wp-content/uploads/2021/12/mag-hegesztes.jpeg

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés MIG/MAG hegesztés röviden

A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztésnél az ív a folyamatosan adagolt huzalelektróda és a munkadarab között ég védőgáz atmoszférában. Védőgázként semleges argont vagy héliumot, vagy a kettő keverékét alkalmazzák. Aktív gázként széndioxidot és keverék védőgázt alkalmaznak.

A hegesztést egyenárammal, többnyire fordított polaritással kell végezni. A védőgázas ívhegesztő áram az egyenáram, ahol a huzalt a pozitív pólusra, a munkadarabot negatív pólusra kötik. A beállított ívfeszültség hegesztéskor gyakorlatilag nem változik, függetlenül az áramerősségtől. Az ív-feszültség értékét az adott hegesztési feladatnak megfelelően kell beállítani. A hegesztő áramforrás egyik fontos feladata, hogy a hálózati feszültséget és áramot a hegesztéshez szükséges értékre változtassa. A hegesztő áramforrást statikus és dinamikus jelleggörbe jellemzi. A statikus jelleggörbe az áramerősség és a feszültség kapcsolatát írja le. A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő áramforrás jelleggörbéje lapos.

Előnye: Gyors, termelékeny, nagyon könnyű megtanulni a hegesztést, vékony lemezek kiválóan hegeszthetők.

Hátránya: Költséges a védőgáz és a gép, ezért használata inkább az iparszerű munkáknál jellemző.

Eljárások:

 • argon védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés AFI / MIG
  Rövidítése: AFI, nemzetközileg a MIG betűszót használják (Metal Inert Gas). Az eljárás során a hegesztőív a folyamatosan előrehaladó hegesztőhuzal és a munkadarab között ég. A hegesztőhuzalt két vagy négy görgő tolja előre, amelyeket a huzalelőtoló hajtószerkezete mozgat. A hegesztőhuzalt a hegesztőpisztoly huzalvezető spirálján, valamint a rézből, réz-cirkónium ötvözetből készült áramátadón keresztül vezetik a hegesztés helyére. AFI-hegesztéskor egyenárammal dolgoznak, és legtöbb esetben fordított polaritást alkalmaznak.
 • keverék védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés
  Argon és szén-dioxid gázkeverékéből álló védőgáz alatt végzik a hegesztést (CORGON- Magyarországon 82% Argon – 18% Szén-dioxid ).
 • CO2 védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés CFI /  MAG
  Rövidítése: CFI vagy MAG (Metal Active Gas). Ezt az eljárást elsősorban ötvözetlen és gyengén ötvözött szerkezeti acélok egyesítésére használják. A CO2 védőgáz alkalmazásakor problémát jelent, hogy a szén-dioxid gáz szén-monoxidra és oxigénre bomlik, ezért jelentős oxidációval lehet számolni. Az elektródhuzalba ezért dezoxidáló elemeket (mangánt és szilíciumot) ötvöznek. Előnye a gáz olcsósága és a mély beolvadás, hátránya a nyugtalan hegesztési ív, ebből következő erős fröcskölés. Impulzushegesztésre nem alkalmas.
 • rozsdamentes acél hegesztéséhez használatos CRONIGON 2
  ami 98% Argont és 2% szén-dioxidot tartalmaz az ív stabilizálása érdekében.

Minőségi lakatos munkák

Kerítés készítése A-Z-ig. Akár az alaptól a használatra kész kapuig, kerítésig. Gépjárműbeállók, egyedi kerti kiülő helységek, kerti tárolók, kèszítèse, akár szendvics panelozva! Kérjen mèg idèn árajánlatot!

Lépj velünk kapcsolatba!

Íratkozz fell hírlevelünkre!

Légy naprakész legújabb híreinkkel!

Kategóriák